I den Nya Nyfiken Grön-boken som jag och Kristin jobbar på nu, fokar vi lite bakvänt mot den vanliga receptboken. Den blir nämligen en träning i att inte stirra sig blind på recept, utan i stället öva sig på att göra det bästa av vad som finns hemma. Mitt bästa tips för att slippa matlagningsstress är att se till at alltid ha mycket grönsaker i kylen. Och en bra bas med pasta, ris och quinoa i skafferiet. Sen kör man bara lite på känsla och dagsform. Idag hade jag mycket tomater och potatis i kylen. Det blev en smarrig vegangryta som alla gillade. Skalade potatis och delade i bitar. Stekte den tillsammans med slantade morötter, några tomater som börjat mjukna och bli trötta, ajvar och tomatpuré i olja. Hällde på vatten och buljong. Och så fick allt puttra mjukt en sväng. Mot slutet hällde jag i en avrunnen burk cannelloni-bönor och ett par stora nävar hackad persilja och slatten av en persiljesalsa med vitlök som stod i kylen. Och så hade jag lite creme fraiche blandat med citron från en tidigare middag kvar som jag toppade med. Älskar när det som finns hemma blir en pangmiddag. För att jag bara inte står ut med att slänga mat. För att det är kul att gå loss och vara påhittig i köket. Och inte minst för att det inte är klokt vad mycket pengar man sparar!