Jag började äta nästan uteslutande vegetariskt för fyra år sedan när jag insåg vidden av hur enormt miljöförstörande köttindustrin är, idag den sektor som enskilt står för den största delen av klimatpåverkande utsläpp. Dessutom är kött dyrt, cancerogent och ärligt talat, inte speciellt gott. För egen del har mitt köttätande större delen av livet nästan bara skett av ohejdad vana. Jag trodde att det skulle vara svårt att lägga om och få familjen att äta mer vegetariskt, men se det var det inte alls! Idag äter vi (eller barnen ärligt talat, själv hoppar jag gärna helt!) kött ofta bara någon gång i veckan, mjölkprodukter har varit svårare att få bort, men vi kämpar på där med! Jag förde anteckningar över familjens matkonto förra veckan, för att dela med er och visa hur otroligt enkelt och gott en vegetarisk vecka kan vara, och dessutom billigt! Särskilt eftersom jag bestämt mig för att aldrig slänga mat utan använda alla resurser. Vill ni ha mer av detta, och inspireras att laga mindre mat, äta mer vegetariskt och spara pengar får ni det i den här otroliga (faktiskt!) boken!. MÅNDAG: Jag hade rester från söndagens sallad med spenat, grönkål, tomat, fetaost och lök i kylen. Hackade upp alltsammans, lät puttra med buljong, mixade och smakade av med lite creme fraîche och det blev en faktiskt jättegod spenatsoppa, vilket av oklar anledning är vårt kräsnaste barns favoriträtt. En grillad ostmacka till och alla var mätta och nöjda! Måndagar är också dagen när vi får vår leverans av Imperfect produce - överskotts- och "fula" grönsaker och frukter som ratats av mataffärer. En hel låda med grönsaker och frukter som annars skulle slängts levereras utanför dörren. 20 dollar kostade lådan och det var dagens enda matinköp! För att göra plats i kylskåpet för alla nya grönsaker hackade jag upp små slattar av sådant som var kvar från förra veckan i kylen, och påbörjade en gryta. Tärnade morötter, svampar i någon slags supergod sojasås från helgens Kina-hämtmat, aubergine, morötter, vitlök - massor av goda grönsaker som fick puttra ihop med lite ekologisk kalkonfärs (kalkon och kyckling är ett mycket mer miljövänligt köttalternativ istället för nötdjur!) och krossade tomater och lite vin, blev en supermustig och härligt höstig gryta på grönsaksstumpar mer eller mindre. Den ställde jag in i kylen och hade redo som bas till mat framåt i veckan. En bra sak att tänka på är att ett annat sätt att äta mindre kött, är att äta just mindre kött, det behöver ju inte uteslutas helt? Till kalkongrytan ovan som sedan räckte för middag och lunch för fem personer i två dagar använde jag knappt 400 gram kalkonfärs. Resten av grytan var grönsaker! TISDAG: Vi har hand om Bonnies kompis Olivia på tisdagar, och detta är en mycket underbar men också kräsen person så här gäller det att vara listig för att få alla mätta och nöjda. Jag hade lavash-bröd hemma (vår närmsta mataffär har massor av armenisk och rysk mat så jag brukar handla det där!) och på det lade jag ut ett tunt lager köpepastasås, en halv burk som stod kvar i i kylen, och ovanpå lade jag kalkongrytan jag förberedde dagen innan och ovanpå det massor med ost. Och så in i ugnen! Världens snabbaste pizza fixad, proppfull med grönsaker, men det visste förstås inte barnen om som fokade mest på smaken av tomat och ost. Behövde handla mitt favorit Maldon-salt samt castile-tvål och Remys favoritflingor i stans dyraste mataffär. Totalt 50 dollar. ONSDAG: Det blev pizzarester över från tisdagen och de åkte med i lunchlådorna till skolan! Vi kom hem sent den här dagen, tjejerna tränar dans på onsdagar och då är det skönt att inte behöva dra igång matlagning från scratch. Kalkongrytan åkte fram igen! Denna gång åt vi den med lite pasta. Ändrade smaken på grytan aningens genom att lägga i en näve upphackad persilja som låg i kylen och började se lite trött ut. 0 kronor i matinköp denna dag. TORSDAG: Vissa dagar är det bästa sättet att börja matlagningen med att kolla vad som finns mycket av hemma och sen utgå från det. Idag hade vi mycket blomkål och morötter. Jag plockade fram matberedaren och satte i rivfunktionen och finstrimlade allt till små bitar. Sedan jag stekte jag på grönsakerna med smör, olja, lite sesamolja, vitlök och nykokt ris - det här är ett så buslätt sätt att få barn att äta grönsaker. Stek upp med vitlök och smör och blanda med ris! Remys favorit är sauterad, finhackad spenat som steks ihop med ris. För att smått folk frågade efter det, slängde jag i lite köttbullar från frysen. Har hittat ett så bra märke som gör ekologiska supergoda små köttbullar på halvfabrikat. Köttbullarna skippas ju med fördel dock enkelt. Vegetariska halvfabrikatsbullar kan ju annars vara ett alternativ? Jag och Per hade datenight och åt ute, det betydde att det blev massor med mat över till luchlådor till alla tre på fredagen. 0 kronor i matinköp den här dagen FREDAG Vi hade egentligen tänkt beställa hem kinesiskt till alla, men barnen blev så hungriga att de inte kunde vänta. Tur då att jag fortfarande hade ris och finrivda grönsaker i kylen. Gjorde fried rice med ägg, riset, grönsaker och lite mer grönsaker till fredagsmiddag till barnen. Lite fantasilöst och väldigt likt middagen från dagen innan, men ingen klagade så varför överanstränga sig liksom? Handlade snacks, chips, mjölk, frukt och en massa frukostmat för vi skulle ha gäster på besök över helgen och då är det så härligt att ha kylen fulladdad. 115 dollar betalade jag för allt. LÖRDAG Hm, här har jag lite dålig koll på hur det blev med middagsmaten. Per var hemma med barnen på kvällen medan jag var ute med kompisar. Tror han beställde hem ost och tomatpizza från Dominos. SÖNDAG Sallad med brödkrutonger, ägg, tomat till lunch. Middag och sedan måndagens lunchlåda till barnen blev en vegetarisk currygryta. Jag stekte finriven blomkål (hade fortfarande kvar i en låda i kylen från veckans rismiddag!), morötter lök och vitlök i curry och den nyttiga gurkmejan. Sedan hällde jag på en burk kokosmjölk, lite vegetarisk buljong och lät allt puttra en stund. Åh vad det doftade gott i huset! Till slut lade jag i lite blomkålsbuketter i större bitar och även en rejäl näve finhackad färsk koriander. För att få till sötman klickade jag i lite aprikoschutney som stod bortglömd i kylen och glodde. o kronor i matinköp. Totalt handlade jag mat för 185 dollar för fem personer på en vecka. Matpriserna är ca 12 % högre i LA jämfört med Sverige så det vore väl ungefär att jämföra med att handla för ca 1500 kronor i veckan till hela familjen (frukost, lunch och middag förutom de gånger jag och Per åt ute eller vi köpte hem mat). Enligt SCB handlar vi mat för ca 2300 kronor per vuxen person och månad i Sverige, vilket borde bli ungefär samma pris för en vecka då för en hel familj. Jag landar en bit under det (sedan finns det förstås veckor när vi handlar mer, men också de när vi handlar mindre) och vill hävda att det har mycket att göra med att jag inte köper kött i onödan (nu tycker jag i och för sig att vi åt ovanligt mycket kött den här veckan. Både kalkon och köttbullar!) och att det lönar sig så in i bänken (både i pengar och tid!) att ladda upp med lite extra av allt; grytor, ris, pasta och använda det som blir över som bas i nästa dags middag. Det handlar så oerhört mycket om att skifta om i sina rutiner. Jag brukade vara en person som vaknade och kände mig sur bara av tanken på att jag skulle behöva komma på något för familjen att äta till middag, och sen åka och handla och förbereda allt. Jag gjorde av med sinnessjuka summor i mataffären varje vecka. Nu gör jag tvärtom! Ser till att kylen och skafferiet är proppfull med god och bra mat, och sedan utgår jag från vad vi har mycket av och tänker en dag framåt när jag semi-improviserar ihop middagen. Sen är det ju förstås urhärligt när man har gott om tid på helgen och så, att laga mat länge och stå i grytorna hela dagen. Men det är liksom en annan femma. På vardagarna handlar det mest om att snabbt få ihop något gott och nyttigt som alla gillar!