Vi har ju den här kokboksklubben - jag och ett gäng tjejer. Vi turas om att vara hos varandra - värdinnan planerar maten och sedan lagar vi förrätt, huvudrätt och efterrätt tillsammans i olika lag. Igår var vi hos mig - och temat jag bestämt var grillat och vegetariskt - två matområden jag vill bli bättre på! När det gällde menyerna hade jag dopat mig och bett Kristin om hjälp. Kristin är så jäkla påhittig och bra och det blir alltid gott när hon fixar mat - det var tryggt att ha hennes godkännande liksom. Stökigt, härligt, bökigt, rörigt, högljutt. Mycket dans, vin och stoj. Men också mycket matlagning och matätning - härligt partyupplägg! Försnacks. Parmesankex med hummus på svarta bönor lite ostar. Ser jag inte hemskt värdinneaktigt prydlig ut? Har så extremt låg Martha Stewart-nivå i mig, så det där med att duka fint, fixa, pyssla och göra det mysigt - det får Per göra. Han litar inte på mig, och det gör han rätt i. Innan han och barnen gick fick jag en liten lista med mysinstruktioner. "Glöm inte servetterna nu älskling!" typ. Förrätt (som i och för sig inte var vegetarisk) Laxsashimi rostad sesamkräm & hårt grillat fröknäcke Blanda skivad lax med marinad och låt stå och dra ett tag Marinad 2 schalottenlökar 4 msk sesamolja 2 msk ljus soja 2 msk risvinäger 1 msk honung 1 msk dijonsenap lite finriven vitlök lite finriven ingefära Så här: Blanda samman allt. Toppa sedan med kryddkrasse hackad salladslök rostade sesamfrön Rostad sesamkräm 1 dl sesamfrön som rostas i en het panna direkt på grillen. Rör hela tiden så att de inte bränner fast. Blanda ut med 2 dl crème fraîche och 2 msk sesamolja. Mixa den slät och smaka av med salt och peppar. Hårt grillat fröknäcke Skär ett nötigt, fruktigt bröd i tunna skivor. Pensla skivorna med olja och strö över lite flingsalt. Lägg på grillen så att de får en knaprig yta. Vänd och grilla på andra sidan. Servera laxen med knapriga brödet och en klick rostad sesamkräm. Alltså detta var helt SJUKT gott. Jag och Karin. Röror och grönsakerna till huvudrätten: Veggotacos. Alltså detta var ÄNNU mer fantastiskt gott. Behöver ju försås heller inte grillas utan kan förstås lika väl lagas i ugnen. Huvudrätt Grillad sallad Exempelvis squash, svamp, paprikor, tomater….. Skölj, skiva och lägg grönsakerna i en liten plåt som får plats på grillen. Gegga runt med olja, salt och peppar. Grilla tills de börjar skrumpna. Ställ undan och låt svalna lite. Skiva sedan upp fräsch och krispig sallad och blanda samman med den grillade. Såser och tilltugg Marinerade bönor 2 paket svarta bönor 2 citroner 2 rödlökar 2 avokados en knippe bladpersilja salt & peppar Skölj och låt bönorna rinna av. Skala och hacka rödlök. Hacka persilja. Skölj och riv skalet av citron. Blanda samman allt och smaka av med salt och peppar. Mangosalsa 2 mogna mangos 1-2 spansk peppar (vill man ha en mildare variant så strunta i chilins kärnor och innerväggar) 1 vitlöksklyfta 1 kruka koriander 1msk sesamolja 1 lime, zest och juice 3 salladslökar salt & peppar Inlagd rödlök (i en 1-2-3 lag) (Obs! Denna är själva hemligheten. SÅ knaprigt och smaskigt att man kan dö. Fantastiskt gott till det mesta egentligen) 1 dl ättika (12%) 2 dl socker 3 dl vatten 3-4 rödlökar Så här: Skala och skivas rödlöken i ganska ordentliga skivor låt stå I minst 30 minuter. Guacamole Servera de grillade grönsakerna med varma tortillabröd sallad, marinerade bönor, en klick guacca, en klick crème fraîche, inlagd rödlök och mangosalsa krosssade nachochips, riven ost med mycket smak, Srirachasås – eller vad mer ni vill och kan hitta på! Och så efterrätten då. Ni tror mig inte nu, men den var ta mig sjutton ÄNNU bättre. Alltså hela den här menyn bara måste ni testa - you're in for a treat! Dessert Grillade persikor med turkisk yohgurt, honung samt saltgrillade mandlar persikor 4 dl turkisk yoghurt 2 dl hasselnötter 2 dl flytande honung Så här: Skölj och dela persikor (och nektariner, aprikoser..) Pensla snittytan med olja. Lägg dem på grillen, först i direkt värme så att de får fina grillränder, sedan lite åt sidan så att de behåller värmen och mjuknar fint. Är de väldigt mogna och mjuka från början så behöver de bara få lite yta och värmas. Ställ en liten panna på grillen och rosta mandlarna tillsammans med lite olja och flingsalt. Rör runt i dem då de bränner lätt. Servera frukten med en klick yoghurt, rostade nötter och ringla över lite honung. Barnen och Per umgicks med grannarna och gick sen och lade sig i gästrummet som är vid garaget. Jag gick och väckte och bar upp dem (inte Per, han fick gå själv) när gästerna gått. I morse när jag gick upp sa Bonnie att det lät som vi hade piratfest där uppe när de kom hem på kvällen. Tar det som ett mycket gott betyg! Ska det vara fest, ska det låta som piratfest - annars kan det va! Ikväll laddar vi för att speja på supermånen från den här utsikten.