Cecilia Blankens
Cecilia Blankens bor med sin man Per och tre barn utanför Stockholm och på somrarna på Kinnekulle i Västergötland. Hon är från början modejournalist, men 2014 sadlade hon om och startade det sedan dess snabbt växande skomärket Blankens. Här i bloggen får ni hänga med i hennes omväxlande entreprenörsliv. Räkna med mycket mode, en hel del familjeliv och massor av åsikter. Cecilia har bloggat sedan 2005 och alltid haft ambitionen att hennes lilla plats på webben ska vara som en fritidsgård för kvinnor där vi diskuterar, inspirerar, stöttar och sprider kärlek.
Annons

Hållbarhet och klimat

Ni som kan detta, och kan detta bättre än mig får gärna lägga till kommentarer och utveckla doughnuten nedan. Jag tänkte bara superkort ge lite förståelse för skillnaden mellan klimat och hållbarhet. Sustainibility. När det gäller hållbarhet brukar man prata om The Doughnut. Den innehåller ett gäng tårtbitar, som jämställdhet, fred, biologisk mångfald, utbildning – och klimatet för att nämna några exempel. Helst ska balans råda samtliga, bitarna ska varken sticka innanför eller utanför doughnutens ramar som visar på underskott och överskott. Den här bilden förklarar det bra!

Annons

Annons

Därför kan hållbarhetsarbete vara så mycket och behöver inte alltid vara direkt kopplat till klimatet – för allt hänger ihop!

Jag bestämde mig förra året för att varje dag fatta ett hållbart beslut. Göra det som kanske ibland kräver lite mer, men som också tar oss framåt. Det kan vara allt från att se över sitt elbolag, att strunta i att köpa en produkt som kanske inte håller sig inom doughnutens ramar, att köpa julklappar begagnat, att cykla, att handla ekologiskt eller vad det nu kan vara, nedless possibilites! Det betyder inte att man inte andra dagar av olika skäl kanske behöver fatta ett mindre hållbart beslut också, men det betyder ändå på det stora hela att det egna livet med tiden tar små och mer hållbara kliv framåt.

Gårdagens hållbara gärning: jag och Rio länsade motorvägsunderfarten på en massa sprayflaskor som låg och läckte, och sen tog Per som ändå skulle till ÅVC med dem och sorterade som det miljöfarliga avfall det är. Det var faktiskt Rios initiativ – att barnen blir engagerade i frågan är ju en härlig bonus som de tar med sig in i framtiden tänker jag!

 

Annons

15 kommentarer till “Hållbarhet och klimat”

 1. Sara skriver: 8 januari, 2021

  Hållbarhet brukar definieras som social, ekonomisk och ekologisk. Och alla tre delarna måste man jobba med.
  Klimat är egentligen väder över en längre period.
  Det finns mycket bra läsning på tex SMHI, Naturvårdsverket eller Klimatanpassning.se
  Parallellt med att minska våra utsläpp måste vi även anpassa oss till ett förändrat klimat. Det är stora och komplexa frågor, det ska bli intressant att se hur du tar dig an det.


 2. Sara skriver: 8 januari, 2021

  Hållbarhet brukar definieras som social, ekonomisk och ekologisk. Och alla tre delarna måste man jobba med.
  Klimat är egentligen väder över en längre period.
  Det finns mycket bra läsning på tex SMHI, Naturvårdsverket eller Klimatanpassning.se
  Parallellt med att minska våra utsläpp måste vi även anpassa oss till ett förändrat klimat. Det är stora och komplexa frågor, det ska bli intressanta att se hur du tar dig an det.


  1. Cecilia Blankens skriver: 8 januari, 2021

   Hej!

   Ja, det är ju det grafen över doughnuten här uppe visar, tycker den är så himla tydlig och bra faktiskt! Hur menar du med hur jag har mig an det? I hållbara beslut varje dag, eller vad tänkte du på? Hej så länge!


 3. Stephanie skriver: 8 januari, 2021

  Hej,
  The doughnut (economics) som du beskriver ovan är utvecklad av Oxfordforskaren Kate Raworth, som till viss del bygger på Johan Rockströms modeller om att utveckling (och progress) bör ske inom våra planetära gränser. Det är alltså inte den mest kanske konventionella modellen eller tänket kring hållbar utveckling utan är tvärtom en ganska radikal modell (och väldigt bra tycker jag personligen). Den går alltså emot tänket kring att utveckling (om än ”hållbart”) ska mätas via BNP och det hon brukar kalla ’myten om den eviga tillväxten’. Finns mer att läsa här! https://www.kateraworth.com/doughnut/


  1. Cecilia Blankens skriver: 8 januari, 2021

   Älskar hennes Ted Talk! Och är helt ÖVERTYGAD Om att ett stort nästa steg är när vi kommer börja ifrågasätta det med vinst och tillväxt. En så skadlig norm, som egentligen är helt onödig eftersom den gynnar så få. Har alltid varit stolt över att inte ha vinst som mål i mitt eget företagande. Blir så mycket lättare att fatta hållbara beslut då.


 4. Sara skriver: 8 januari, 2021

  Jag menar bara att det ska bli intressant att följa detta. Jag tänkte att du skulle skriva mer om det på bloggen men jag kanske missförstod dig.
  Det är ju svåra och komplexa frågor, och även frågor om hur vi anpassar oss till ett förändrat klimat. Tex elbilar som är bra för att minska utsläppen men bygger också in samhället i ett stort elberoende som kan leda till nya risker som man inte alltid tänker på. Jag arbetar med detta på en myndighet och tycker att ämnet är spännande och svårt.


  1. Cecilia Blankens skriver: 8 januari, 2021

   Ah! Ja men det vore kanske en bra idé. Att redovisa de där valen som inspiration? Skriver ju om hållbarhet lite då och då, men har svårt att veta om det är bara jag som tycker det är spännande eller också ni som läser! Det är superkomplicerat! Men det finns iallafall lösningar, min övertygelse är att viktigast är att komma igång, så får man justera och förbättra längs vägen.


   1. Moa skriver: 9 januari, 2021

    Det hade varit jätteintressant att få läsa mer av! Och inspirerande!


 5. Ida skriver: 9 januari, 2021

  Först, heja Rio! Du har ju skrivit att barnen tycker att det är så där kul att dra iväg ut, så jag blir så imponerad av hennes initiativ!

  Sen, när det gäller klimat & hållbarhet så är det ju dessvärre så att klimatförändringar i sig är rätt svårt för oss att förstå – det är så stort & abstrakt att det lätt blir överväldigande. Här tycker jag att hållbarhet fungerar som en inspirerande inkörsport, det är mer nära att se över sin egen konsumption & vanor än att försöka förhålla sig till tex smältande inlandsisar. När man väl har en grund att stå på blir det sen lättare att bygga vidare & inspirera andra genom att, precis som jag tycker att du är så duktig på, dela med sig av sina tankar & berättelser!


 6. Åsa skriver: 9 januari, 2021

  Det är just det att klimatfrågan är komplex som göra att människor liksom drar sig för att göra något alls, tappar lusten. Så, visst – jag vet också att det är komplext men vi kan ju inte ducka för klimatfrågan för det? Att känna HOPP ger inspiration – och jag känner att det är hopp du vill förmedla i dina inlägg! Om någon kan inspirera här så är det du – för du har inga problem med att visa dig sårbar, dvs påstår inte att du har alla svar, men ger dig ändå ut och lyfter ämnet. SÅ viktigt. Vi är många med dig i detta, så keep it up!


  1. Cecilia Blankens skriver: 9 januari, 2021

   Tack! Kul pepp!


 7. Lisa skriver: 9 januari, 2021

  Jag läser också gärna mer om vilka val du gör för ett mer hållbart liv, tycker absolut det är inspirerande.


  1. Cecilia Blankens skriver: 9 januari, 2021

   Ok! Kul att höra!


 8. Anna skriver: 11 januari, 2021

  Hej!
  Skulle vilja belysa problemet med att det är privatpersoner som behöver ta ansvar för att farligt avfall inte ligger och förgiftar vår miljö. Tänker såhär; direkta konsekvensen är ju såklart att det är jättebra för naturen när avfallet försvinner men i förlängningen leder det Eventuellt till att kommunen (Eller annan myndighet) kanske inte tar ansvaret, som den ju faktiskt ska göra. Det ena utesluter absolut inte det andra man kan som engagerad medborgare själv plocka skräp ute i naturen men då är det viktigt att man tar kontakt med den myndighet som egentligen har ansvaret och redogör för det arbete man utfört. Målet är att våra ansvariga myndigheter ska hantera dessa problem annars kan det leda till att miljö och natur utvecklas olika beroende på vilka människor som bor i ett område och det går tvärtemot hållbarhetstanken där jämlikhet är avgörande.


  1. Cecilia Blankens skriver: 11 januari, 2021

   jag tror vi alla måste ta ansvar. Myndigheter och medmänniskor tillsammans! I alla frågor. Myndigheter är ju inte felfria och har ju förstås begränsningar i sina resurser. Det är inte ett misslyckande, utan det enda realistiska sättet att få saker och ting att funka. Tror jag iallafall!


Dela på:
Annons
Laddar
https://ceciliablankens.femina.se/mitt-liv/koka-lasagne-pa-en-spik/