Cecilia Blankens
Cecilia Blankens bor med sin man Per och tre barn utanför Stockholm och på somrarna på Kinnekulle i Västergötland. Hon är från början modejournalist, men 2014 sadlade hon om och startade det sedan dess snabbt växande skomärket Blankens. Här i bloggen får ni hänga med i hennes omväxlande entreprenörsliv. Räkna med mycket mode, en hel del familjeliv och massor av åsikter. Cecilia har bloggat sedan 2005 och alltid haft ambitionen att hennes lilla plats på webben ska vara som en fritidsgård för kvinnor där vi diskuterar, inspirerar, stöttar och sprider kärlek.
Annons
Annons

Bilsemester med elbil i Europa

Bilsemestra med elbil i Europa – går det? Vi bestämde oss för att ta med familjen och testa! I slutet av juli rullade vi på Stena Lines rutt mellan Göteborg och Kiel med siktet inställt på den italienska rivieran. Att vi valde denna del av Italien hade med färdsättet att göra, det bli ju förstås avsevärt kortare att slippa köra genom hela Italien utan stanna vid landets norra kust mot Medelhavet.

Annons

Första natten på färjan var en positiv upplevelse – supersköna Dux-sängar (who knew!) och mysiga hytter – vi vaknade utvilade i Kiel och var redo för en lång dag med bil genom Tyskland.

Första laddstoppet blev i Hamburg. Bilens gps ledde oss till en förort där vi laddning fanns i anslutning till ett flott hotell. Vi fick stanna någon timma, men passade på att gå till den lokala affären och köpa bilsnacks och engångskameror – så kul retrogrej att ta med och sen framkalla. I höst ska vi pyssla med att sätta in bilderna i en scrapbook från resan.

Annons

Med en fulladdad bil kommer vi någonstans mellan 30 och 40 mil – och tricket – om man vill vara effektiv – är ju förstås att tima in laddstoppen med övriga naturliga pauser på resan. Jag hade nog tänkt mig att laddstoppen skulle vara undantags deppiga mackar och industriområden, men så blev det inte alls. Som här, mitt i Tyskland någonstans står bilen och laddar full på en timma bakom busken där, medan vi åt en härlig tysk middag med knödel och schnitzel i den mest tyska av miljöer. Att laddningen och laddstoppen blev en så trevlig del av resan, och inte alls något som kändes jobbigt eller krävande var en härlig överraskning! Andra natten spenderade vi på ett sånt där tråkigt hotell vid autobahn, nära den österrikiska gränsen. Vi valde ett hotell med laddare, så hade vi en fulladdad bil redo på morgonen när vi åkte tidigt.

Andra dagen gick genom otroliga miljöer i Schweiz. Omringade av overkliga sagoberg och vattenfall och rasande stup på sidorna – blev den här sträckan en fantastisk upplevelse. När vi närmade oss den Italienska gränsen vid Paradiso vid Luganosjön blev det plötsligt tvärstopp. Vägarbete i kombination med gränspassage gjorde att motorvägen helt plötsligt var helt stilla. Och batterinivån i bilen pilade nedåt, för första gången började vi oroa oss för om vi hade batteri så att det skulle räcka till nästa laddstopp. Till slut var energin slut även i familjen – så vi tog en chansning och lämnade motorvägen, svängde av mot en McDonalds för att fixa mat och wifi (fick inte mobila nätverket att funka genom hela Schweiz) och nu behövde vi verkligen kunna googla rätt på alternativ till laddstoppet vi tänkt oss först). Som tur var hade McDonalds en supersnabb laddstolpe, så en timma senare hade vi ätit, bilen var fulladdad och köerna lättade. Vi åkte vidare mot vårt väl för dagen som var Milano.

Annons

Vi hade bara planerat in en kväll i Milano – men hade absolut kunnat stanna längre. Det var så trevligt, men kändes för kort. Vi kostade på oss ett härligt rum centralt, hotellet hade också parkeringsgarage med laddmöjlighet – och maxade kvällen i Milano med mysig promenad genom satt och otrolig mat. Som vi längtat efter just detta!

Efter frukost i Milano rullade vi mot rivieran. Första laddstoppet blev på ett sånt där klassiskt italienskt autostradaställe.

Men med skillnaden mot svenska matställen längs vägarna som väl egentligen mest erbjuder olika former av hamburgare, att här fanns olika pasta, sallader och massor av frukt. Äckliga toaletter dock – men så god mat!

Resan fortsätter, men snart fick vi stanna igen. Plötsligt började ena framdäcket göra märkliga ljud och vi kom på att just ja, hade inte gummit sett lite slitet ut. Vi stannade till och såg att däcket börjat spricka i sömmen, Inte bra alls. Väldigt nära punka. Efter en snabb googling hittade vi en däckfirma i en närliggande stad, rullade försiktigt dit och fick konstaterat att ja, framdäcken måste bytas pronto. ”Molto pericoloso!” Att snacka däck, byte av dem och allt vad det skulle innebära var till en början inte lätt. Tills någon driven farbror på däckfirman kläckte translate-appen och vips kunde vi prata i våra egna språk, genom appen till den andras språk – och vips försvann alla oklarheter. Som tur var var vi nära vårt slutmål, så vi fick hyra en bil ett dygn medan vår bil väntade in sina na däck. Av denna erfarenhet lärde vi oss att inför nästa resan kollar vi däcken innan vi ger oss av!

Annons

Framme i bergen ovanför Bordighera. Vi hade hyrt ett airbnb med pool och ljuvlig utsikt. En lägenhet i ett större hus med flera uthyrningslägenheter. Att sitta och fundera på möjliga resor en tråkig tisdag i november är en favorithobby, och att leta efter mysiga airbnbs och spara och ta fram för bokning när det sen blir dags är den absolut mysigaste biten. Första kvällen vid vår destination slutade med sen pizza och ett glas vin på stan.

Annons

  

Sedan följde en knapp vecka av glasklart Medelhavsvatten, mycket italiensk mat, poolhäng, solstolshäng, stränder med lena, runda stenar och ett väldigt lugnt och skönt tempo. För den som vill ha en mer aktiv semester finns det oändligt med små kuststäder, bergsbyar, historiska platser och vandringsmöjligheter i bergen i Ligurien – så ett väldigt bra ställe att semestra på om ni till exempel är ett gäng me olika behov och önskemål.

Annons

Annons

Inte alls utan vemod lämnade vi Bordighera efter en vecka. Hemresan var bara delvis planerad, så det var lite spännande att ge sig av utan att egentligen riktigt planerat alla stopp för rutten hemåt. Eftersom vi fått känna på trafikstockning på vägen hit, och vi ville vara säkra på att hinna med det biltåg vi bokat in oss på, från Löhrach till Hamburg – bestämde vi oss för att hellre ha gott om tid på oss, än att riskera att behöva stressa eller missa tåget. Första stoppet på hemvägen var bara några få timmar bort, i vindistrikten i Piemonte. Där hittade vi ett supermysig airbnb som vi haffade över natten. Älskar att bo på airbnb av så många skäl. För det första är det lättare att hitta ställen med lite ta för oss som är fem i familjen, för det andra hamnar man inte sällan på kul och lite avlägsna platser. Sedan gillar man ju att kunna stötta alla de ambitiösa familjer och personer som driver dessa små minipensionat med en härlig extrainkomst. Vi var själva värdar med vårt hus i LA någon sommar när vi bodde där. Gillar iden så mycket! Slutligen – ibland får man ju också tillfälle att prata med värden. Stället i Piemonte drevs av an amerikan som av olika skär hamnat där, och att sitta och babbla med en sån person och höra hans historia över ett glas vin är ju bara så spännande!

Efter en ganska långsam morgon checkade vi ut från vårt Airbnb och stannade på en vingård i närheten som vår värd rekommenderat, och köpte massor a v härliga viner och packade med oss hem mot Sverige. Inte långt bort låg outleten Serravalle med massor av italienska designplagg till budgetpriser – vi stannade till en stund, men jag kan inte säga att jag älskade det faktiskt. Men det kanske bara var jag som inte riktigt var på rätt humör. Vi bilade vidare norrut genom Italien och åkte in i Schweiz igen. Nästa laddning blev vårt bästa laddstopp på hela resan. I fantastiska lilla Melide kunde barnen bada i Lugano-sjön medan vi åt pasta och bilen laddades. Så vackert och så underbart!

Vi åkte vidare genom den oerhörda Sankt Gotthardstunneln genom Schweiz och kom fram till Basel och nästa airbnb vid midnatt.

Annons

Nu närmar sig resan slutet! I Löhrrach kör vi upp bilen på biltåget som går mot Hamburg – och så sover vi på tåget hela natten medan bilen åker fint där bak. Hur smart? Vi slipper lite körning och förflyttar oss samtidigt genom Tyskland. Framme i Hamburg hade vi några timmar på oss att ta oss till Kiel där vi kunde checka in tidigt på färjan och glida hemåt mot Göteborg igen den sista natten.

 

Sammanfattning:

Att åka elbil genom Europa går finfint! Det finns massor av laddningsmöjligheter, men en god ide är att göra research och planera för just din bil och resa inför resan.

Se laddstoppen som en fin del av resan. Tajma in laddning med övernattning och matpaus och låt laddningen ta dig till mysiga platser du kanske inte stannat till vid annars.

Jag trodde absolut att det skulle bli ner gnäll från barnen, men det var faktiskt nästan inget sånt. Vi varvade skärmtid, med filmvisning med lite gemensamma podddar och andra aktiviteter, vi hade också pratat ihop oss med barnen innan om vad som gällde och förberett dem på att visa dagar skulle det bli väldigt mycket bilåkande.

Man kan absolut effektivisera resan och klara den till italienska rivieran med bara två sovstopp. Men! Det finns ju också något härligt i att inte stressa, att dela upp körningen lite och att stanna till och se platser på vägen.

Annons

Biltåget! Urlaub Express hette tåget vi åkte med – absolut värt att kolla in om du reser med barn och kanske vill plocka bort lite timmar i bilen.

Airbnb – boka ställen som har tvättmaskin så kan du packa lätt och lite och ha plats kvar i bilen om du vill köpa med vin eller något loppisfynd du springer på!

13 kommentarer till “Bilsemester med elbil i Europa”

 1. Sandra skriver: 13 augusti, 2021

  Så trevligt att läsa! Ni verkar ha haft en härlig sommar!


 2. Millis skriver: 14 augusti, 2021

  Spelar ingen roll vilken av era resor du skrivit om, jag vill typ alltid kopiera rakt av 😄


  1. Cecilia Blankens skriver: 15 augusti, 2021

   Men vad härligt att höra!


 3. Sarah skriver: 15 augusti, 2021

  Jag följde din resa på insta lite som en stalker måste jag erkänna… 😬 Det såg sååå mysigt ut! Kan du inte berätta lite mer om packningen? Ni är ändå fem och barn brukar ha svårt att packa lätt? Du älskar ju kläder? Hur många dagar hade ni kläder för?


  1. Cecilia Blankens skriver: 15 augusti, 2021

   Vad kul att du följde resan!

   Ja man fick ju helt klart packa tight, och tänka outfits och plagg som går att variera på olika sätt och leva med att man kanske inte hade en ny otrolig outfit varje dag. Men det gick ju bra! Vi hade en sån där liten weekendresväska med oss var – och så tvättade vi väl allt vid två tillfällen tror jag det var? Lätt som en plätt!


 4. Åsa skriver: 20 augusti, 2021

  Jätteroligt att läsa om er bilresa, vilken härlig och äventyrlig familj ni är! 🤩🌞 Saknar bloggandet💚 Tack för er grymma podd🤗


  1. Malin skriver: 7 september, 2021

   Saknar också bloggandet! Massor!


 5. Ellen skriver: 5 september, 2021

  Vilket otroligt fint, genomarbetat och bjussigt inlägg!! Tack


 6. Eva skriver: 8 september, 2021

  Har du slutat blogga? Hoppas inte! Gillar din blogg massor <3


 7. Lisa skriver: 8 september, 2021

  Hej Cecilia! Om du vill sluta blogga kan du väl kanske säga hejdå så att vi som likt trogna hundar kommer hit varje dag inte behöver undra längre.
  Jag har gillat att läsa din blog under alla år och känner liksom att du är en vän som saknas.
  Kram 🥰


 8. Cecilia skriver: 21 september, 2021

  Ville bara tacka för att din blogg alltid varit 100 % inspiration och 0 % ångest. Kramar i massor❤️


 9. Jenny skriver: 6 oktober, 2021

  Hoppas inte du slutat blogga! Uppskattar din blogg mycket.


 10. Carina skriver: 15 oktober, 2021

  Hsr du slutat blogga?
  Hoppas inte. Uppskattar dina inlägg väldigt mycket, men nu har det gått två månader och inget nytt. Varför?


Dela på:
Annons
Laddar
https://ceciliablankens.femina.se/mitt-liv/kanotsemester-i-tiveden/