När vi kom hem från utflykten till snön handlade vi ingredienser till julgodis och åkte hem och bakade Snickers-kakor och kola. Vi har fått vänja oss vid att det är lite av en sport att kunna fixa en så normal svensk jul som möjligt när allt det vi tycker hör till inte med självklarhet finns i affären. Det har gjort att jag numer gör nästan allt som hör julen till från scratch - och det är faktiskt så himla mysigt, och gott! Jag bakar vörtbröd, gör julkaffe, gör egen pepparkaksdeg åker över halva stan för att få tag i rätt sorts skinka - och tycker mig ha hittat fram till världens absolut godaste julgröt. Jag gör den varje år och det går faktiskt inte att få den godare än så här: Gammaldags tomtegröt - gör så här! Koka 2,5 dl grötris i 5 dl vatten, tillsammans med en nypa salt i en stor kastrull i cirka 10 minuter. Lägg i 50 gram smör, 2 msk socker och 1 kanelstång och 1 liter gammaldags, fetare mjölk. Låt koka upp och när den precis börjat bubbla stänger du av och låter gröten stå och svälla 6-8 timmar, över natten eller dagen till exempel. När det är dags att äta plockar du ur kanelstången och värmer på gröten kort. Nästa gång ska jag testa att göra den med plantbaserad mjölk! Den är ofattbart perfekt den här gröten alltså - testa för sjutton!