På allmän begäran! Aja. Ni var två som undrade i kommentarerna över den där linssoppan jag nämnde som till och med barnen gillar. Älskar faktiskt. Den är superenkel och egentligen inget speciell så där – förutom det hemliga vapnet persiljesalsa som blir en helt fantastiskt smarrig kombination. Salsan gillar dock inte kottarna utan äter soppan med en klick créme fraiche i istället.
Blankens-soppa (okej, den kommer från Ica-tidningen eller nåt men ingen annan lär väl nånsin uppkalla en soppa efter mig, så jag gör det själv)
Ingredienser 4 portioner
2 1/2 dl gröna linser
1 gul lök
1 stor morot
3 msk olja
4 potatisar
2 grönsaksbuljongtärningar
1 burk tomater
Vatten
Persiljesalsa
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
3 1/2 msk olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Koka de gröna linserna. Skala och hacka lök och morot smått. Skala och skär potatisar i kubstorlek.
Fräs lök och morötter. Blanda i potatisen och smula ner grönsaksbuljongtärningarna. Fräs och rör om en liten stund. Häll i tomaterna. Småkoka under lock ca 15 minuter.
Blanda i linserna. Späd soppan med vatten tills du får den tjocklek du vill ha. Koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Salsa: Skala vitlöksklyftorna. Hacka persiljan. Mixa vitlök och persilja med olivolja. Krydda med salt och peppar.
Klutta på salsan på soppan – OTROLIGT gott! Salsan i sig är så smaskig att man typ gärna äter den med sked. Är också svingod att blanda med blandade bönor och grönsaker – blir en persfekt lunch, så gör lite extra salsa när du ändå har ångan uppe vetja!
11 kommentarer till “Världens godaste linssoppa”
Låter enkelt och gott!
Burk tomater, är det krossade du menar då?
Ja, det eller hela som man för mosa själv med en gaffel medan det kokar.
Och SÅ god den var då!!! Fantastiskt och otroligt på samma gång. Mycket lyckat! Tack för receptet!
Tack för receptet! Den ska jag laga i veckan. Gillar att den inte bara är vegetarisk utan även vegansk. Jag äter kött och mejeriprodukter men undviker det helst men det är svårt att hitta nya recept. Vill äta så mycket ”plant based” som möjligt både för hälsa och miljö.
Den måste provas – ser supergod ut!
[…] Sarah! recepttips mottages TACKSAMT nedan. Mitt bästa är den här linssoppan som oväntat nog är barnens absoluta favoriträtt – och igår Floydade jag ihop en grej som faktiskt också blev […]
Hej hallå!
Jag försöker smyga in allt mer vegetariskt och veganskt här hemma som jag orkar med. Vissa veckor bra. Andra veckor bara klots köttbullar typ. barnen kastar sig inte direkt över den vegetariska maten. Nu testade jag den här och HELLO!!! äntligen en rätt som gick hem! Så skönt att den var så lätt att laga. Varsin unge fick en morot att skala och undertiden hann jag med det mesta andra. Måste dock ge ett tips på persiljeröran 2.0. Jag hade nämligen lite grönkål, en basilika och vitvinsvinäger hemma också. Så det fick åka ner i mixern tillsammans med persiljan. Blev helt sjukt gott! Tusen tack för receptet och att du fortsätter att plocka upp tråden med cowspiracy och vegetarisktänket!
Mvh Lina
[…] med persiljesalsa efter recept här. Jag ÄLSKAR linssoppan som finns på Stories på stockholms universitet i A-huset och hoppas att […]
Igår gjorde vi Blankens-soppa till middag! 😉 jättegod, och jag blev positivt överraskad av persiljesalsan (det lät nämligen inte så fascinerande i mina öron och jag hade tänkt skippa det men litade på ditt omdöme och chansade). Det blev en helt annan soppa med persiljeröran. Jag älskar linssoppa så det är kul med nya varianter, vår treåring tyckte också mycket om den! Jag skippade buljongen och mixade soppan delvis, annars var den precis likadan, tack för tipset! Ska göras fler gånger!
Byt ut tomaterna mot kokosmjölk och försk ingefära. Sjukt gott!