Cecilia Blankens
Cecilia Blankens bor med sin man Per och tre barn utanför Stockholm och på somrarna på Kinnekulle i Västergötland. Hon är från början modejournalist, men 2014 sadlade hon om och startade det sedan dess snabbt växande skomärket Blankens. Här i bloggen får ni hänga med i hennes omväxlande entreprenörsliv. Räkna med mycket mode, en hel del familjeliv och massor av åsikter. Cecilia har bloggat sedan 2005 och alltid haft ambitionen att hennes lilla plats på webben ska vara som en fritidsgård för kvinnor där vi diskuterar, inspirerar, stöttar och sprider kärlek.
Annons

Världens godaste linssoppa

På allmän begäran! Aja. Ni var två som undrade i kommentarerna över den där linssoppan jag nämnde som till och med barnen gillar. Älskar faktiskt. Den är superenkel och egentligen inget speciell så där – förutom det hemliga vapnet persiljesalsa som blir en helt fantastiskt smarrig kombination. Salsan gillar dock inte kottarna utan äter soppan med en klick créme fraiche i istället. 

Annons

  
Blankens-soppa (okej, den kommer från Ica-tidningen eller nåt men ingen annan lär väl nånsin uppkalla en soppa efter mig, så jag gör det själv)

Ingredienser 4 portioner 

2 1/2 dl gröna linser

1 gul lök

1 stor morot

3 msk olja

4 potatisar

Annons

2 grönsaksbuljongtärningar

1 burk tomater

Vatten

Persiljesalsa

2 vitlöksklyftor

1 dl hackad persilja

3 1/2 msk olivolja

Salt 

Peppar
Gör så här:

Annons

Koka de gröna linserna. Skala och hacka lök och morot smått. Skala och skär potatisar i kubstorlek.

Fräs lök och morötter. Blanda i potatisen och smula ner grönsaksbuljongtärningarna. Fräs och rör om en liten stund. Häll i tomaterna. Småkoka under lock ca 15 minuter.

Blanda i linserna. Späd soppan med vatten tills du får den tjocklek du vill ha. Koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Salsa: Skala vitlöksklyftorna. Hacka persiljan. Mixa vitlök och persilja med olivolja. Krydda med salt och peppar.

Klutta på salsan på soppan – OTROLIGT gott! Salsan i sig är så smaskig att man typ gärna äter den med sked. Är också svingod att blanda med blandade bönor och grönsaker – blir en persfekt lunch, så gör lite extra salsa när du ändå har ångan uppe vetja! 


11 kommentarer till “Världens godaste linssoppa”

  1. Katrin skriver: 16 augusti, 2015

    Låter enkelt och gott!


  2. Hanna skriver: 16 augusti, 2015

    Burk tomater, är det krossade du menar då?


    1. Cecilia Blankens skriver: 16 augusti, 2015

      Ja, det eller hela som man för mosa själv med en gaffel medan det kokar.


  3. Elin skriver: 16 augusti, 2015

    Och SÅ god den var då!!! Fantastiskt och otroligt på samma gång. Mycket lyckat! Tack för receptet!


  4. Caroline skriver: 16 augusti, 2015

    Tack för receptet! Den ska jag laga i veckan. Gillar att den inte bara är vegetarisk utan även vegansk. Jag äter kött och mejeriprodukter men undviker det helst men det är svårt att hitta nya recept. Vill äta så mycket ”plant based” som möjligt både för hälsa och miljö.


  5. VivBlo skriver: 21 augusti, 2015

    Den måste provas – ser supergod ut!


  6. En fantastisk ide - Cecilia Blankensceciliablankens.se skriver: 1 oktober, 2015

    […] Sarah! recepttips mottages TACKSAMT nedan. Mitt bästa är den här linssoppan som oväntat nog är barnens absoluta favoriträtt – och igår Floydade jag ihop en grej som faktiskt också blev […]


  7. Lina skriver: 15 december, 2015

    Hej hallå!
    Jag försöker smyga in allt mer vegetariskt och veganskt här hemma som jag orkar med. Vissa veckor bra. Andra veckor bara klots köttbullar typ. barnen kastar sig inte direkt över den vegetariska maten. Nu testade jag den här och HELLO!!! äntligen en rätt som gick hem! Så skönt att den var så lätt att laga. Varsin unge fick en morot att skala och undertiden hann jag med det mesta andra. Måste dock ge ett tips på persiljeröran 2.0. Jag hade nämligen lite grönkål, en basilika och vitvinsvinäger hemma också. Så det fick åka ner i mixern tillsammans med persiljan. Blev helt sjukt gott! Tusen tack för receptet och att du fortsätter att plocka upp tråden med cowspiracy och vegetarisktänket!

    Mvh Lina


  8. Veckans matbeställning – Tack som fantacksomfan.se skriver: 12 januari, 2016

    […] med persiljesalsa efter recept här. Jag ÄLSKAR linssoppan som finns på Stories på stockholms universitet i A-huset och hoppas att […]


  9. M skriver: 27 juni, 2017

    Igår gjorde vi Blankens-soppa till middag! 😉 jättegod, och jag blev positivt överraskad av persiljesalsan (det lät nämligen inte så fascinerande i mina öron och jag hade tänkt skippa det men litade på ditt omdöme och chansade). Det blev en helt annan soppa med persiljeröran. Jag älskar linssoppa så det är kul med nya varianter, vår treåring tyckte också mycket om den! Jag skippade buljongen och mixade soppan delvis, annars var den precis likadan, tack för tipset! Ska göras fler gånger!


  10. Malin skriver: 23 januari, 2019

    Byt ut tomaterna mot kokosmjölk och försk ingefära. Sjukt gott!


Dela på:
Annons
Laddar
https://ceciliablankens.femina.se/mitt-liv/havet-och-himlen/