Nötköttproduktion står för en skrämmande stor del av världens koldioxidutsläpp, och att fortsätta äta kött som vi gör är helt enkelt ohållbart. Åtminstone om vi vill ha en chans att nå klimatmålen satta till 2050, där jordens medeltemperatur "bara" ska ha stigit med två grader. Vilket i sig är en fruktansvärd förändring, men ändå en optimistisk plan med tanke på hur vår utveckling ser ur just nu. Jag vet egentligen inte varför jag äter kött. Har egentligen tyckt att det varit särskilt gott, utan snarare ofräscht. Särskilt om man verkligen tänker på vad det är man sätter tänderna i: Små gulliga lamm, kalvar som levt ett skitliv för att jag få äta dem, stressade kossor och stackars kycklingar vars existens knappt ens kvalar in att kallas för ett liv. Ohejdad vana, oansvarighet och kunskap - är mina förklaringar till att jag ändå stoppar i mig korvar och köttfärs och biffar som om ingen morgondag fanns, även om jag alltid väljer ekologiskt om det finns i butik, både vad gäller kött men framför allt mejeri. Men de senaste veckorna har jag funderat mycket på om det nu inte är hög tid att ta tag i detta på allvar och och ta steget till den gröna sidan. Vad jag kommit fram till? Jag är en människa som har otroligt svårt för att välja sida, svart eller vitt. Vill helst alltid ha alla dörrar öppna och så få förbud på mig själv som möjligt. Därför är min tänkbara kompromiss så här: Jag börjar äta mer och mer vegetariskt, samtidigt som jag lär mig laga vegetarisk mat och hitta bra proteinersättare - och tänker mig att det kan vara okej att äta kött då och då - om det är bra kött. Är inte det en rimlig kompromiss? Om jag helt och hållet skulle klippa köttbanden så att säga, är risken att det liksom blir för mycket och för tråkigt - om jag så att säga axar lite långsamt kommer det gå bättre om jag känner mig själv och mitt sätt att hantera förändringar rätt. De härliga recepten ovan kommer från min bästa vän och matguru Kristins fina kokbok "Svenska folkets favoritrecept" som hon skapat tillsammans med fotografen Michael Krantz - de får bli min start! Hur jobbar ni kring det här med kött? Ni som också står och tänker att man borde men inte riktigt kommer loss; ska vi testa att börja tänka så här tillsammans?