Jag har gått en snabbkurs i skokunskap under den här helgen i norra i Italien, tillsammans med Magnus Ericson som är Kavats VD och gammal räv i sko den internationella skobranschen, och Emma Lindström som är skodesigner och personen som konkretiserar mina ibland rätt så luftiga och kanske inte helt verklighetsförankrade idéer när det gäller BLANKENS. Vi har besökt en av världens mest prestigefyllda skofabriker i Stra (visste ni förresten att på ungefär samma sätt som olika typer av viner tas fram i olika delar av världen, är Italien indelat i olika skodistrikt. De bästa och mest avancerade damskorna görs i Stra) - och det var helt otroligt att se alla de hundratals moment ett stycke skinn går igenom innan det är en färdig Saint Laurent-sko. Hantverkarna lägger i snitt fyra timmar på varje sko innan den är färdig (och då är inte de veckor det tar att garva och förbereda lädret inräknat förstås). På bilderna ovan ser ni det mjuka lädret spikas över lästen - om ni undrar varför de håller tången mot munnen så är det för att de har gapen proppfyllda av småspik. Med finmotoriska tungrörelser matar de sedan ut spikarna en i taget, fångar upp den med tången och sätter den mot lädret, och upprepar sedan. När man sett detta hatnverk utföras i live så att säga, är det nästan provocerande att tänka på hur lite vi vet om produkterna som står i våra garderober. Vi väljer oftast ett billigare alternativ, utan att veta eller för ett otränat öga kunna se skillnaden i en limmad sko i ett läder som belamrats med lager av plast - och detta vackert utförda arbete. Men skillnaden känns förstås - och märks! Det är bara inte lätt att veta för oss vanlisar. Men jag börjar som sagt lära mig och är så fullproppad av skotankar och intryck nu att jag inte vet hur jag ska kunna hantera att processa allt. Om ett par veckor kommer BLANKENS pumps från fabriken ovan. Med spikar i som en farbror haft i munnen (vet i och för sig inte om det där sista var någon vidare marknadsföring direkt, eh?) Resten av tiden har spenderats på en skomässa där det har tagits i hand med branschfolk och hämtats inspiration för våren.