En annan sak som är superviktig är förstås hur vi äter. Att äta huvudsakligen vegetariskt, ekologiskt och närodlat har vi fått lärt oss är superviktigt - men vad gör det för skillnad om vi äter så bra, om hälften av den fina maten vi bär hem ändå slängs? Visste ni att det är så? En halv miljon ton ätbar mat slängs bara av hushållen i Sverige varje år. Så kan vi naturligtvis inte ha det! Jag har lärt mig helt enormt mycket om att tänka resurssnålt kring matlagning när jag och Kristin gjorde nyfiken Grönare (här kan ni förresten läsa lite mer om mina tankar kring den och här kan ni vara med och tävla om att vinna ett exemplar!). Den handlar om precis just detta - att vara lite strategisk i sin matlagning och använda allt i kylen. Dagens middag är ett bra exempel på det! I kylen fanns en hel del småtrötta grönsaker, ett fat med grillade grönsaker från helgens middag, en bytta persiljesalsa från förra veckans linssoppa (mixa persilja med vitlök och olivolja - så bra att vuxna till barnvänlig mat, och lika bra att göra mycket av för det är en perfekt smaksättare också! Helgens grillade grönsaker var till exempel marinerade i samma salsa!). Dessutom var Bonnies extremt kräsna kompis på middag så här gällde det verkligen att gömma grönsakerna! Började med att hacka en halv pumpa och en rödlök och fräsa i persiljesalsa, sen hällde jag på en burk krossade tomater och tippade i de grillade grönsakerna från helgen som jag hackat i mindre bitar. Allt fick puttra en stund och sedan mixade jag allt och smakade av med salt och honung till en perfekt pizzabas med massor av grönsaker i som barnen inte hade en aning om att de åt. När såsen var klar spred jag utan den över några lavash-bröd som låg kvar i brödlådan, och öste rejält med riven ost över. In i ugnen den gamla klassiska pizzatiden tio minuter en kvart - och ut kom snabbmat som alla älskade och som dessutom tagit hand om en massa slattar från kyl och skafferi! Nyfiken grönare inspirerar att ta vara på matrester och göra ny mat av det som blev kvar, och vi uppmuntrar också till att våga strunta i recept och köra mer på egen känsla. Blir så mycket roligare att laga mat på det viset också! Innan brukade jag börja med att fundera på vad jag skulle laga till middag, nu har jag vänt på steken och börjar med att se till att fylla kylen med bra mat och grönsaker, sedan får suget, känslan och tillgången bestämma vad det blir för middag. Det här sätter gör ju också att jag gått från att handla typ varje dag, till att handla bara någon gång i veckan. Ibland blir det inte mer än kokta ägg, morötter och några avokadohalvor till middag - men det är bra mat också det är okej att fuska när man inte orkar mer. Det är också okej att låta pojke få titta på Blippi när han äter sin middag ibland. Mina öron bara måste få vila från pladdret ibland!