Annons


Behån – för vems skull?i

Detta tänker jag på ofta: behåar! Visst, det finns de som verkligen, verkligen har behov av behå-stöd, men så är vi många som liksom jag tror att behå är livsviktigt för att ta sig genom dagen, men är det, om en frågar sig själv på allvar, verkligen så? Kan det inte vara på det viset att vi alltid fått höra att behån ger ett så fantastiskt stöd, och att det skumpar så ohyggligt jobbigt utan den? Att den liksom är själva beviset på kvinnlighet och något vi skaffar och kränger på oss innan vi ens utvecklat några slags bröst alls. Jag vet inte jag. För varje år som går blir en dag när jag måste ha behå på mig en lite sämre dag än andra dagar. Jag känner mig inspärrad och andnödd, det skaver och känns på ett sätt som definitivt inte väger upp den eventuella support fanskapet ger min lilla, lilla byst.

Annons

Och den främsta anledningen till att jag börjat utveckla någon slags behå-aversion – är att när jag har behå så har jag det bara för andras skull. För att det inte ska se konstigt ut på något möte, eller för att barnen ska skämmas när morsan kommer sättandes med nipplarna i vädret vid hämtning. Men så tänker ju inte män om sina bröstvårtor? Inte fan behöver de bry sig om en kylig bris får deras mans-tuttisar att skymta genom tröjan på skolgården? Varför skulle mina vara farligare än deras? Jo. För att mina (ja, alla kvinnors alltså) är sexualiserade något så in i bänken. Men det HAR JAG FAKTISKT INTE BETT OM tänker jag då och irriterar mig ännu mer.

Hand upp alla som kastat av sig behån så fort vi kommer hem? Hand upp alla som inte någon gång frågat sig hur dumt det är att ha det så? Lurar lite på om mitt 40-årslöfte nästa år till mig själv inte ska bli att säga hej och ajöss till behån en gång för alla!

Rent generallt har jag förstås inget emot behå – det är ju ett vackert plagg och säkert till hjälp för många. Jag bara stör mig på att det inte känns som att jag får välja själv riktigt.


33 kommentarer till “Behån – för vems skull?i”

 1. Det absolut första som åker av när jag kommer hem. Frihet, halleluja!

  Kan känna lite samma om höga skor när de är obekvöma. Vem fn har kommit på att detta är snyggt och hur kan vi kvinnor utstå smärta i fötterna av den enda anledningen?! Morr.

 2. För mig är det nödvändigt med BH. Bröst i D storlek. Det går utan men jag känner mig inte bekväm. Det ska vara bygel i bh’n och det ska sitta bra. Är det obekvämt sitter det inte rätt.

  Önskar jag ville och kunde gå bh lös oftare, tycker det är fint. Men med min storlek blir det inte fint på mig.

 3. Jag tar av mej bh:n det första jag gör när jag kommer hem…DOCK får jag panik av dom vandrande blickarna när jag har bh som gör att mina bröstvårtor syns igenom toppen…det är svårt att inte se när blickarna vandrar neråt istället för att se en i ögonen! Då tänker jag att jag borde ha en tjockare bh….typ…fast samtidigt inte….för som du säger…vem stirrar på mäns bröstvårtor?!?!
  Jag önskar mer och mer att jag hade mindre byst…för att bröst är så laddat numera…. =/

 4. Jag håller med dig Helen F. Klart att man KAN gå utan bh men det är noll bekvämt. När jag kommer hem byter jag bh:n mot en mjukare top, men jag går aldrig utan nånting alls.

 5. Hand upp här!! Hinner knappt få av mig skorna i hallen, innan BH:n åker av! Hemma går jag alltid utan, även typ till affären och lite här och där.. men till jobbet åker den fortfarande på. Än så länge… och då har jag inga pyttesmå bröst, det hänger lite. Men vad gör väl det? 🙂

 6. Förstår ditt tänk. Har man som jag häng rattar är det bekvämare med bh för blir tungt annars.

 7. Är ”bysten” i skuggan medveten? Kul effekt i sammanhanget dock! 🙂
  ..själv tillhör jag dem som faktiskt behöver stödet, men kör med enklast möjliga – inte massa stoppningar och skit – så ”kyleffekten” kan bli synlig ändå, och det är ett skit att det ska va så laddat… Och kan bara instämma i känslan av att komma hem o kränga av bh:n. Har aldrig varit mjukisbyxtypen, men att hänga fritt under kläderna, det är gött det..! 😉

 8. Av med den om det känns så! För mig hade det inte funkat. Med större byst är det faktiskt åt andra hållet, att jag hade blivit begränsad utan den. Inte kunnat springa och röra mig fritt utan att det hade gjort ont och varit obehagligt. För mig är bh alltså frihet, en nödvändighet. Olika kroppar, olika behov. Men allt som begränsar en ska man göra sig av med 😀

  1. Jag har tagit mitt livs bästa beslut och förminskat brösten. Nu åker bh’n av meddetsamma!!!!

 9. Instämmer men eftersom plagg är skräddade så att bysten ska sitta mitt fram ser det ledsamt ut på mig när tuttarna hänger längre ned, för att klädernas passform blir dålig.Tänk t ex på de där små sömmarna som sitter på sidan av plagget vid armhålan på en top, det ser inte bra ut brösten hamnar längre ner där det då finns mindre tyg där. Eller hur jag ska säga. Jag har E/F-kupa.

 10. Sjukt obehagligt. Gillar dock inte att gå utan. Efter 40 är dock bygel och vaddering bannlyst. Mjuk, tunn och följsam är numera min melodi. Dessutom mycket snyggare än bepansrade kryssningsmissiler. ☺️

 11. Måste ha bh, väldigt obekvämt med stor byst annars, siluetten blir inte heller smickrande, speciellt efter 2 barn.
  Har däremot gått till en bhexpert ex NK eller Twilifit och köper bara märken med kvalitet tex Chantelle. De är så bekväma att jag aldrig känner att de behöver tas av. Ni med stor byst, prova Chantelles C Magnifique, jag bor i den…

 12. Hej! Jag är likadan – av med den SEKUNDEN man kommer innanför dörren.
  ……men har många gånger önskat att någon gör bh:ar för oss med lite ”mindre behov av stöd”, alltså mjuka, lite vadderade med form utan bygel spets och annan skit – sköna men som man kan exponera under genomskinliga plagg. Nåt för blankens!! För oss med små tuttar men olika former!!! Go go go

 13. Jag tycker det känna skönare att ha bh än inte. Jag gillar stödet den ger, men det finns ju så många olika sorter så egentligen förstår jag inte resonemanget, de som vill gå utan kan väl göra det, o de som vill ha ett lätt stöd har det medan ytterligare andra som vill ha rejält med support har det. Måste allt som har med oss kvinnor att göra handla om män? Min kille tycker allra bäst om när mina bröst inte döljs av varken bh eller kläder medan jag tycker det är skönast att ha dem i en riktigt skön bygellös bh. Gissa vem som får sista ordet 🙋

 14. Jag tycker det känna skönare att ha bh än inte. Jag gillar stödet den ger, men det finns ju så många olika sorter så egentligen förstår jag inte resonemanget, de som vill gå utan kan väl göra det, o de som vill ha ett lätt stöd har det medan ytterligare andra som vill ha rejält med support har det. Måste allt som har med oss kvinnor att göra handla om män? Min kille tycker allra bäst om när mina bröst inte döljs av varken bh eller kläder medan jag tycker det är skönast att ha dem i en riktigt skön bygellös bh. Gissa vem som får sista ordet 🙋

  1. Resonemanget är kanske att vi nog är många som ofta har behå för att det typ är rebelliskt att gå omkring utan, fastän det kanske är skönare? Det borde vara normalt att inte ha behå för dem som inte vill, men så är det inte riktigt. Och så tror jag att vi säkert är några stycken som intalar oss att vi gillar behå för att vi liksom är ovana vid annat. Men egentligen kanske det är så att livet vore lättare och bekvämare utan behå, om det inte vore så att det är så himla laddat att gå utan!

 15. Jag bryr mig inte om att mina bröstvårtor syns så jag har slutat med bh helt. Jag tänker att om någon reagerar får det vara deras problem

 16. Ingen hand upp här. Sällar mig till dem som tycker det är hemskt obekvämt utan behå. Har man små fasta bröst (någorlunda) kan jag föreställa mig att det är en annan grej, men här skumpar det, är i vägen och gör ont. Tycker det är jobbigt med skumpandet när jag tränar i sportbehå, hur det vore utan vill jag inte tänka på… Och då är jag inte särskilt storbystad, men olika form, häng och känslighet påverkar väl. Tycker som någon annan skrev att det inte heller är så snyggt när bysten hamnar på ”fel” plats, och på mig har den gjort det sen tonåren… Slät, tråkig t-shirt-bh med tunn vaddering för form/stöd och bygel, det är min melodi 🙂 (att det sen är så förbaskat svårt att hitta bra utbud av bh-storlekar och därmed en bh som passar och är bekväm, är en annan historia, den bråkar jag gärna om!)

 17. Instämmer HELT OCH FULLT!! BH:n åker av så fort jag kommer innanför dörren hemma! Som tur är har jag små bröst som jag är mkt nöjd med. Hade jag haft stora att jag förminskat dem (enda skönhetsingrepp jag skulle kunna tänka mig). Jag tycker om att träna och är så nöjd med att brösten aldrig är ”i vägen”. Hur skulle det ha varit att åka längdskidor med D-kupa bröst?

  1. Det går jättebra att åka längdskidor även om man har D-kupa, varför skulle det inte det? När man springer eller går på hoppig gympa får man ha en stadig bh ( jag har faktiskt två för att slippa skumpet).
   /Anna

 18. Instämmer helt. Och det är rätt intressant att jag senast igår kände att jag var tvungen att ta på mig en bh när jag skulle gå över till grannen, för att tröjan var något tunn, så mina bröstvårtor syntes igenom tyget lite..liksom oroad över att det inte var anständigt annars… 😳

  Har liten byst och kan tackolov komma undan med ett linne, så behöver inte ha bh på mig för den sakens skull…har oftast bara bh på mig när jag vill att kläderna ska sitta som det är tänkt…😉

  1. Det är precis det där jag menar! Att känna att man liksom måste ta på sig en behå för att annars är det är vadå? Vulgärt?

 19. Minns att du skrivit om detta förut men också tipsat om en behå från Lindex som jag köpte och gillade! Jag håller med; när man kommer hem är det behå av, mysbyxor på och tofs upp. Always. Men – om man ändå vill ha behå i någon form så har jag hittat den ultimata på en outlet. Den är gjord i bambu, lite vadderad för oss som behöver det, man drar den över huvudet som en sporttop och allt är mjukt och skönt. Breda band på axlarna och inga bågar eller spännen. Jag har inte använt en vanlig behå på typ 3 år, sedan jag hittade dessa. Bekvämast vinner enligt mig!
  Liknande produkt: https://www.butik21.com/basics-shapewear/underklader-kvinnor/beha/seamless-damtopp-bambu.php

  1. Åh! Låter ju underbart! Ja men tricket är ju att hitta rätt slags behå, men även de som är supersköna kan jag störa mig på. För att jag känner att valet liksom inte är helt fritt?

 20. Är en äldre kvinna med stor byst, har alltid haft BH, fött tre barn så de är lite hängiga men hörde att man skulle vara utan BH ofta för att muskulaturen skulle hämta sig. Tänk det stämmer! Är nu utan nästan jämt och bysten har blivit fastare och därmed vackrare och bekvämare. Tack för att du tar upp detta ämne!

 21. I hear u! Slopat alla bygelbehåar o kör antingen utan eller någon mjuk bh eller enklare sport-bh. Nu har jag väldigt små tuttisar så det spelar säkert stor roll. Har man en större byst behöver man kanske mer stöd tänker jag.

 22. Är nog lite light-naturist, första jag gör hemma (när ej har besök) är att ta av mej bh o byxor/shorts o går sen runt i skön t-shirt o trosor. Älskar’t!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)


 Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar